Sektörün kontrolsüz büyümesi ve ortaya çıkan güvenlik sorunları, yeni düzenlemeleri gündeme getirdi. 

İçişleri Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), motokuryelere yönelik denetim ve düzenleme çalışmalarını tamamladı.

MESLEKİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ŞARTI 
Yeni düzenlemeye göre, motokurye olarak çalışmak isteyenlerin Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yapılacak protokol kapsamında yeterlilik sertifikası alması gerekecek. Ayrıca, adli sicil kaydının temiz olması şartı aranacak.

TEK KURUMDA ÇALIŞMA MECBURİYETİ 
Kuryeler, çalıştıkları kurumu bildirmek zorunda olacak. Eğer bir kurye, çalıştığı kurum dışında başka bir işte veya müşteriye yönelik bir ürünle yakalanırsa cezai işlem uygulanacak. Bu düzenlemeyle, sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanıyor. Geliştirilmesi planlanan Kurye Bilgi Sistemi (KUBİS) ile kuryelerin faaliyetleri yakından takip edilecek.

KURYELERE SOSYAL GÜVENCE GELİYOR 
Kendi şahıs şirketi üzerinden çalışan kuryeler için de yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Buna göre, kuryelerin hizmet verdikleri firmalarla bir yıllık sözleşme yapmaları sağlanacak ve sosyal güvence haklarının şirketler tarafından karşılanması zorunlu hale gelecek.

Spotify Wrapped 2024 yayınlandı Spotify Wrapped 2024 yayınlandı

2 MİLYON KAYIT DIŞI KURYE 
Motosiklet Sürücüleri Federasyonu (MOSEF) Genel Başkanı Murat Tomris, sektörde kayıt dışı çalışan yaklaşık 2 milyon kurye bulunduğunu belirtti. Sadece 1 milyon kuryenin kayıtlı olduğunu vurgulayan Tomris, "Kayıt dışı hizmet verenler, genellikle WhatsApp ve Telegram grupları üzerinden iş alıyor" dedi.

Tomris ayrıca, adli sicil kaydı şartı olmadığı için hapisten çıkan bazı kişilerin de kuryelik yaptığını ve bu durumun güvenlik endişelerine yol açtığını ifade etti.

UYUŞTURUCU TAŞIMA RİSKİ 
Tomris, kurumsal firma kıyafeti giydirilerek kuryelere uyuşturucu taşıtıldığını ve bazen kuryelerin bu durumdan habersiz olduklarını belirtti. "Çürük elmalar nedeniyle tüm sektör zan altında kalıyor. Bazı münferit olaylar nedeniyle, evinde yalnız olan bir kadın kuryeye kapıyı açmaya korkuyor" dedi.

"GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLAMAMIZ GEREK"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, motokuryelerin sayısındaki artışın güvenlik ve düzenleme ihtiyacını doğurduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, "Motorlu kurye sayısında pandemiyle beraber çok ciddi bir artış oldu. Burada hem güvenlik anlamında hem de onları koruma anlamında bir düzenleme gerekiyor. Bu süreci İçişleri Bakanlığı ve BTK ile yürütüyoruz. Bunlar evlerimize kargo getiriyorlar, güvenliğimizi sağlamamız için onlara sorumluluk getireceğiz" dedi.

Muhabir: AYŞE ADA ÖZBEK