Milli Eğitim Bakanlığı , lise eğitim süresine yönelik üç farklı model üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, lise öğrencilerinin üniversiteye geçiş süreçlerini daha kolay ve etkili hale getirmek amacıyla yeni bir ders uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanıyor.
AMAÇ; AKADEMİK GELİŞİM VE SINAV DESTEĞİ
Yeni dersin amacı, öğrencilerin akademik eksiklerini gidermek, önceki öğrenmeleri pekiştirmek ve üniversite sınavına hazırlık sürecini okul ortamında desteklemek olacak.
HAFTALIK 3 İLA 6 SAAT ARASINDA İŞLENECEK
Okul idareleri tarafından öğrenci tercihlerine göre planlanacak ders, haftalık en az 3, en fazla 6 saat olarak seçilebilecek. Her bir alan dersi için ise 1 ila 3 saat arasında süre ayrılabilecek.
TÜM DERSLER KAPSAMA ALINDI
Destek eğitimi kapsamında Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantık, yabancı dil, çağdaş Türk ve dünya tarihi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük gibi dersler yer alacak. Kapsam, öğretim programlarına uygun şekilde zümre öğretmenleri tarafından belirlenecek.
ÖĞRENME KAYIPLARI OKULDA TELAFİ EDİLECEK
Öğrenciler bu dersle birlikte 9. sınıftan itibaren yaşadıkları öğrenme kayıplarını okul saatleri içinde ve öğretmenlerinin rehberliğinde telafi edebilecek. Böylece okul dışı takviye ihtiyacının azalması ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesi hedefleniyor.
NOT VERİLMEYECEK, BİREYSEL GERİ BİLDİRİM SAĞLANACAK
Ders sonunda öğrencilere not verilmeyecek. Bunun yerine gelişimleri süreç değerlendirme yöntemleriyle takip edilecek, öğrencilere bireysel geri bildirim sunulacak.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ PLATFORM KULLANILABİLECEK
Öğretmenler ihtiyaç duymaları halinde MEB’in yapay zekâ destekli bireysel öğrenme platformu MEBİ üzerinden ders içeriklerine ulaşarak öğrencilerin gelişimine katkı sağlayabilecek.