1 Ocak 2025'ten itibaren uygulanacak olan düzenleme, konut abonelerine yıllık 5 bin kilovatsaatlik bir tüketim limiti getiriyor. Eleştirilere neden olan düzenleme, 'gizli zam' iddialarıyla gündeme gelirken, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, değişikliğin detaylarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Mersin'de vitrini takıların yanı sıra kediler de süslüyor Mersin'de vitrini takıların yanı sıra kediler de süslüyor

LİMİT VE KAPSAM ALANI BELİRLENDİ

1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek düzenleme ile konut abonelerinin yıllık tüketim limiti 5 bin kilovatsaat olarak belirlendi. Buna karşın camiler, cemevleri, ibadethaneler, dernekler ve AFAD geçici barınma merkezleri gibi bazı yerler düzenlemenin dışında tutuldu. 

EPDK'nın hazırlamış olduğu kararda şu ifadelere yer verildi:

"Tüketim miktarı 1/2/2025 tarihinden itibaren 2025 yılı için mesken tüketici grubu kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler ile birlikte mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleri ile bu yerlerin ayrı sayaç ile ölçümleri yapılan kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerlerine yönelik 5 bin kWh/yıl; mesken tüketici grubu kapsamında yer alan T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, köy tüzel kişiliğine ait içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler ile diğer tüketicilere ve tarımsal faaliyetler tüketici grubuna yönelik 100 milyon kWh/yıl; kalan tüketici gruplarına yönelik 15 bin kWh/yıl olarak uygulanır. ''

''ELEKTRİĞİN MALİYETİ NEYSE ONU ÖDEYECEKLER''

Gaziantep'te konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni düzenlemenin sosyal adaleti sağlamak amacıyla hazırlandığını ifade etmişti. Bakan Bayraktar, "Aylık 417, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar" diye konuşmuştu. 

Türkiye’de 40 milyon mesken abonesi bulunduğunu dile getiren Bayraktar, “Sadece yüzde 3’ü olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyeti neyse onu ödemesini istiyoruz. Bunun da doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu 1,2 milyon abonenin evlerinde kullandığı elektriği kendi gelirleriyle karşılanabileceğini düşünüyoruz. Aylık 417 kilovatsaat, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar" diye ifade etmişti.

ELEŞTİRİLER: ''GİZLİ ZAM'' İDDİALARI

Karar sonrası, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'gizli zam' yapıldığını iddia etmişti. Babuşcu, "Ülkemizde yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesi var. Bu durumdan abonelerin % 20'si yani 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek..." ifadelerini kullanmıştı.

Muhabir: AYŞE ADA ÖZBEK