Mersin’de Şubat ve Nisan aylarında yaşanan zirai don olayları, birçok tarım ürününü olumsuz etkiledi. Tarlada büyük zarar gören ürünlerin, iddialara göre halde düşük fiyatlara satıldığı ancak market raflarında fahiş fiyatlarla tüketiciye sunulduğu belirtiliyor. Üreticiler, hem ürün kaybı hem de emeğin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşadıklarını söylerken, hal esnafı da bu fiyat dengesizliğinin önüne geçilmesini istiyor. Çiftçiler ve hal temsilcileri, yetkililerin yalnızca üretici ve hal denetimiyle sınırlı kalmayıp, marketlerdeki fiyatların da sıkı şekilde denetlemesini talep ediyor.
Yaşanan don olayları meyve sektöründe ciddi anlamda büyük bir farkındalık oluştururken, sebze de rekoltenin fazlalığından dolayı herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Aksine fiyatlar düşüş gösteriyor. Bunu da her gün güncel olarak, her gün hallerde fiyatlar aşağı yönde gidiyor. Denetimler biraz daha arttırılırsa marketlerdeki fiyatlarda ciddi anlamda aşağı çekilirse tüketici gerçek fiyattan tüketim yapabilecek. Ne yazık ki denetimlerin fazla olmadığından dolayı tüketici yüksek fiyatlardan ürünü almak zorunda kalıyor. Hem kalitesi düşük, hem fiyatı yüksek. Bu konuda tüketicimizi yerel pazarlardan alışveriş yapmasını öneriyoruz. Çünkü pazarlarda günlük olan sebze ve meyveler taze taze ve düşük fiyatlardan işlem görmektedir.
Üretici Çiftçi Hüseyin İçyer ise, çoğunlukla açık alanlara don vurduğunu belirterek, domates yetiştirdiği tarlada domatese de don vurduğunu bu kez domates yerine salatalık diktiğini ancak onunda haldeki fiyatının 2 ve 3 TL’den satıldığını söyledi. Havaların ısınmasıyla ürünlerde herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan İçyer, fiaytların böylelikle düştüğünün de altını çizdi.