Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Belediye Statüsüne İhtiyaç Var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de partisinin Grup Toplantısı’nda konuştu. Partililere hitap eden Erdoğan'ın gündeminde Belediyeler vardı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Belediyeler ile ilgili yeni düzenlemeyi işaret ederek; "Mahalli yönetim deyince ilk akla gelen tabi olarak belediyelerdir. Hayatın her alanında karşılaştığımız bir gerçek burada da karşımıza çıktı. İlk etapta belediye hizmetlerine büyük ivme kazandıran yeni sistem, bir süre sonra önceden öngörülemeyen sorunların, kaçakların, kötü niyetli organizasyonların aracı haline geldi. Merkezi idare kurumlarıyla belediyeler arasında başlayan ve giderek artan yetki tartışmaları, asıl amacın, yani şehre ve insanımıza hizmet gayesinin önüne geçti" değerlendirmesinde bulundu.

"BELEDİYELER HİZMET YERİNE RANT ARACINA DÖNÜŞTÜ"

Eser ve hizmet üretimini hızlandırmak için verilen kimi yetkilerin art niyetli belediye yöneticilerinin elinde gayrimeşru kazançların, çıkarların, hesapların, kariyer planlarının vasıtasına dönüştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İmardan kültür-sanat etkinliklerine, sosyal desteklerden sportif faaliyetlere kadar pek çok alanda patlak veren yolsuzluk, usulsüzlük, israf, kayırma, hatta yasadışı oluşumlara kaynak aktarma şikâyetleri giderek çoğaldı. Bu durum, hem kamu kaynaklarının yağmalanmasıyla, hem belediyeye işi düşenlerin adeta haraca bağlanmasıyla, hem de vatandaşımıza hak ettiği hizmetlerin yeterince götürülememesiyle sonuçlandı" açıklamasını yaptı.

"İSTANBUL'DAKİ SORUŞTUMA SUÇ ORGANİZASYONUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ"

"İstanbul’da yürüyen soruşturma, bu çarpık tablonun en bariz ve belki de Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir suç organizasyonu örneğidir" diyen Erdoğan, "Öyle ki yapılan işlerin yolsuzluk ve haraç boyutuyla ilişkili organize suç vasfını aşarak, ülke güvenliğini tehdit edecek boyutlara ulaştığı anlaşılıyor. Çünkü bu karanlık organizasyon, İstanbul’la sınırlı kalmamış, ülkedeki pek çok belediyeyi, kurumu, kişiyi içine alan, kolları çok farklı yerlere uzanan, hatta uluslararası ayağı da olan bir ahtapota dönüşmüştür. Önceleri sadece kimi siyasi partileri ve siyasetçileri kapsadığı düşünülen çarpık ilişkiler ağının bürokrasiden iş dünyasına ve medyaya, kimi cemaatlerden istihbarat kuruluşlarına kadar uzandığı ortaya çıkıyor. Tüm bunlara yol veren sebep ise mahalli idareler, daha doğrusu belediye yönetimlerinde baş gösteren yozlaşmadır, sistemde açılan gediklerdir, denetim mekanizmalarının yeterince etkin işletilememesidir" diye konuştu.

"BELEDİYLER YENİ BİR DÜZENLEMEYE KAVUŞMALI"

Erdoğan, TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada yerel yönetimler ile ilgili de önemli mesajlar verdi "Yerel yönetimler ve bu çerçevede belediyeler meselesinin tüm boyutlarıyla konuşulması, tartışılması ve yeni bir düzene kavuşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir"

"YENİ BİR DÜZENLEME KAÇINILMAZ"

Bu yozlaşmanın az veya çok hemen hemen tüm belediyelerde görülmekte olduğunu söyleyen Erdoğan, "Dolayısıyla bu konudaki yaklaşımımız kesinlikle parti odaklı değil, tamamen sistem merkezlidir. Geldiğimiz noktada yerel yönetimler ve bu çerçevede belediyeler meselesinin tüm boyutlarıyla konuşulması, tartışılması ve yeni bir düzene kavuşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Büyükşehir belediyelerinde, en azından Ankara, İstanbul ve Kocaeli dışındakilerde karşılaşılan sorunların ilk sırasında merkeze uzak ilçeler meselesi yer alıyor. Merkeze yüzlerce kilometre uzaktaki bir ilçenin mezarlığından parkına, suyundan temizliğine mahallinde yürütülmesi gereken hizmetlerini koordine etmek elbette kolay değildir. Bunun için büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımının gözden geçirilmesi gerekiyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında pek çok başlıkta yaşanan yetki karmaşası, bazen çatışma noktasına kadar gelebiliyor" açıklamasını yaptı.

"YETKİ KARMAŞASI HİZMET ÜRETİMİNİ ZORLAŞTIRIYOR"

Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yaşanan yetki karmaşasına da değinen Erdoğan, hizmetlerin koordinasyonunun zorlaştığını söyledi. Farklı partilere mensup büyükşehir belediyesinin zabıtaları ile ilçe belediyesi zabıtaları arasında herhangi bir konuda kavgaya varan gerilimler yaşanabildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu tür rahatsız edici görüntülerin önüne geçebilmek için yetkilerin daha kesin bir şekilde tanımlanmasında fayda vardır. Kentsel dönüşüm çalışmaları, merkezi yönetim kurumu, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi arasındaki yetki karmaşasının bir diğer örneğidir. Bu hususta da yetkilerin netleştirilmesi, görevini yerine getirmeyenlerle ilgili zorlayıcı veya devredici düzenlemelere gidilmesi şarttır" dedi.

KÖYLER VE KÜÇÜK ŞEHİRLER İÇİN YENİ STATÜ ÖNERİSİ

Mahalle statüsüne dönüşen köylerdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde, su, ahır, yol gibi hususlarda ciddi sıkıntılar yaşanmakta olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sıkıntıların çözümü için köylerle ilgili hususların da yeniden ele alınmasında yarar görüyoruz. Büyükşehir olmayan şehirlerimizin mevcut yönetim yapıları, sorunların çözümünü, hizmetlerin etkin şekilde yürütülmesini zorlaştırmaktadır. Altyapıdan ulaşıma, atık yönetiminden suya kadar pek çok alanı kapsayan bu sorunların üstesinden gelinmesi için bu şehirlerimizle ilgili yeni bir belediye yönetimi statüsüne ihtiyaç vardır" dedi.