Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Tarsus Sarıulak Zeytin Festivali başladı. Tarsus’un simgesi olan ve coğrafi işaretle tescillenen Sarıulak zeytininin tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen festivalin ilk gününe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Festivalin açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, ardından protokol üyeleriyle birlikte stantları gezdi. Sarıulak zeytininin yanı sıra birçok doğal ürünün yer aldığı festivalde, üreticilerle sohbet edilerek ürünler hakkında bilgi alındı ve çeşitli tatlar denendi.
ZEYTİN KIRMANIN PÜF NOKTALARINI BAŞKAN BOLTAÇ ANLATTI
Festival alanında zeytin standının başına geçen Başkan Boltaç, zeytin kurmanın püf noktalarını Mersin Objektif mikrofonuna anlattı. Zeytinin tokmak ya da taşla, çekirdeğini ayırmadan kırılması gerektiğini vurgulayan Boltaç, “Her şeyden önce zeytin tokmakla veya eski usul taşla kırılır. Bir kez vurulur, ikinci kez vurulmaz. Ezmemek lazım, çekirdeğini kabuğundan ayırmamak gerekiyor. Çünkü suyun içinde beklediğinde içine işlemesi için kırıyoruz. Yoksa çok acı bir zeytin olur" dedi. Sarıulak zeytininin iri ve etli yapısıyla hem yağlık hem sofralık olarak değerlendirilebildiğini ifade eden Boltaç, bu ürünün bölgenin coğrafi işaretli değeri olduğuna dikkat çekti.
FESTİVAL 3-5 EKİM TARİHLERİ ARASINDA DEVAM EDECEK
Kubatpaşa Medresesi’nde düzenlenen festival, 3-5 Ekim tarihleri arasında her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürecek.